Förlåt, mamma o pappa

...men nu bor jag med en sån där med baciller...vad heter det? kille?


Men jag lovar, han är jättesnäll! Han bjuder mig på glass, kaffe o öl (fast inte samtidigt) o det ska tilläggas att det är inget som någon av oss har bett om - det är ett så kallat administrativt drag, det här.


Han heter iaf Lauri, är 25 o har tom en universitetsexamen i...ja...internationell företagsekonomi...eller nåt...kanske det heter... Han har en mamma, pappa o yngre syster med tillhörande kille o hundar (varav en tydligen är färsk valp, o hon hade hört efter så jag inte var allergisk, vilket jag kunde trösta dem med att jag inte är eftersom jag sovit med typ sju katter i sängen i några månader utan att få men) hemma i Tammerfors o han pratar i fallande ordning finska, engelska, spanska o svenska. Han gillar kaffe med fejk-mjölk (o finns inte fejk-mjölk går det helt ok med morfar-sockersmulor), egen variant av Hawaii-pizza o gamla Clintan-western. Han kan laga mat av lite riskorn, en grönsak o lite grädde o den som trodde att jag hade koll på musik som min generation egentligen inte ska ha koll på, har inte träffat honom - är det musiktävling vill man va i hans lag. Han delar min fascination för Da Vinci koden/National Treasure/queast-böcker som alltid slutar likadant, o han envisas med att fylla kaffebringaren med vatten när kaffekokaren inte används eftersom det då inte fastnar kafferester mot glaset. Han tycker om Kit Kat o CSI, o vill nån gång i livet äga en bokhandel (bingo!!). När han var liten såg han ut som de där bebisänglarna på molnen med ljust lockigt hår, han äter aldrig frukost men duschar alltid när han går upp - även om klockan är tre på natten, o han sjunger ofta högt med i musik fast han avskydde när hans förra rumskompis gjorde det. Han knyter konstiga slipsknutar, skäller på mig när jag börjar diska så fort maten lämnat tallriken o hatar när skyddsplasten sitter kvar på mobiler, kameror o datorer eller vad det nu kan va. Stress vet han inte hur man stavar till o han är lika oförtjust i fisk o förtjust i McDunk som jag är.


O icke att förglömma

jag kan prata om precis ALLTING med honom o han tycker jättemycket om mig.


Hoppas han är godkänd.

S09 - igen

Den som vill träffa mig sommaren 2009

får börja leta här!

Visa stora bilder
Callisto, Agia Napa, Cypern

O Tvåan, o andra som är nyfikna på följetongen: Lauri blev flyttad från Kreta till Cypern, tydligen ett extraordinärt drag nånstans uppifrån Norden-kontoret. Inte samma ställe exakt men nån mil bort. O det är ju lite närmare än mellan Bahía o Kreta kan man säga =)

Så nu blev det en sommar, en destination o fortsatt mys då o då
and it's gonna be legen...wait for it...   :D

(den som kan fortsättningen kan ju fylla i!)

Heter finska kossor Jordgubbe?

Jag fick ett infall

Eller rättare sagt jag hörde Lundvik titta på "skam över din familj, skam över din ko", "vad vet dom om lycka - dom är döda!" o "vad är du? ett får?"

Det vill säga Mulan.


När jag skulle välja nåt att somna till på kvällen kände jag helt enkelt suget. Så jag slår på Mulan med svenskt prat (här kommer micke persbrandt tjolahopptjolahejtjolahoppsansa!) bara för att det är så bra - o jag får infallet.

Infallet består av att jag slår på finsk text till svenskt prat o försöker luska i vad saker betyder. O eftersom det är Kina är det så mycket heder o familj o jag kommer ganska fort fram till att ordet "isä" betyder far, och att "esi-isä" betyder förfader. "poika" tror jag kan betyda både son o vanlig pojke...

Jaha ja, bra att veta.


När jag kommer till det utimata skrattanfallet är jag nyfiken på hur det ska behandlas.

"Sitt, Rosa!" blir "Maahan Mansikki!"

O någonstans börjar hjulen snurra i bakhuvdet.


Jag är sju år o jag sitter vid köksbordet med kräm o mjölk och smörgås. Det som man alltid omedvetet har läst på förpackningar är ju tomatti ketsuppi o det där som står på kolasås. O på Ekströms kräm står det väl "mansikka"? Gör det inte det?

Jag slänger mig över min finska frasbok o slår upp strawberry längst bak. Mycket riktigt "mansikka".


O de jävla ändelserna på slutet betyder väl i det här fallet ja...vi kan dra till med precis vad som helst eftersom det finns lika många olika ändelser som det finns ord.

Kanske är i-et att det är flera, kanske tyder det på att man tilltalar nån, kanske är det att man säger det i dåtid, kanske betyder det att man pratar om att jordgubben kommer från en speciell plats eller ska till en speciell plats. Ja, totalt vad som helst.

"Mansikka" är tydligen en smak av något, "Mansikki" kanske blir när det står för sig självt...jag tror att det oftast är ändelsen -i när det handlar om något slags namn på en position eller så. Position? Vad menar jag med det? Jag menar t.ex. att jag är en toimintaterapeutti (tjoho!) Fick då kossan titeln Jordgubben?

Nu snurrade jag nog in mig lite för långt...


Som sagt, det kan vara totalt vad som helst, jag är hur som haver rejält nyfiken på att fråga!

Men då borde alltså "Maahan Mansikki" betyda "Sitt Jordgubbe" - om nu "maahan" betyder "sitt", det vet man ju inte. Jag kan nämligen bara slå upp orden åt ena hållet, dvs från engelska till finska, o enligt det sättet var det nåt helt annat. Jag får skaffa mig en riktig ordlista tror jag...


Iaf, då borde det ju alltså innebära att likväl som alla Sveriges kossor heter Rosa, så borde alltså alla Finlands kossor heta Jordgubbe?

Vad sägs om den kopplingen?


Hur många visste förresten att i f-finska språket, jag betonar F-finska språket, använder man inte bokstaven f? Ironiskt eller? Man byter ut det mot v (oftast tror jag), vilket ju skulle innebära att Finland blir Vinland, o det ligger ju åt fel håll... Eller är det nån som har förväxlat historien här?

Mmm, såna undringar kan man ha för sig när man inte har mycket bättre att göra...O jag grunnar mer o mer på det här med hem eller inte hem.

Det jag vill ha gjort hemma, det gör jag på en vecka o sen kommer jag väl ångra att jag åkte hem. När jag vaknade på morgonen (eller snarare eftermiddagen) efter karnevalen så tittar jag ut på en klarblå, molnfri solskenshimmel med hav o en tydligt avtecknad La Gomera utanför fönstret.

Så vänder jag mig om o där ligger nån som tycker mycket om mig, o sover. Varmt väder - mys, varmt väder - mys. Alternativt: kallt, slask - rastlös, kallt, slask - rastlös. Men däremot kan man ju mysa med töserna...

Fan, nu måste jag bestämma saker igen... uuuuääää.....

Visa fler inlägg