Julen 2011

Det var så lugnt.
Det var så satans lugnt o så himmelens skönt. Jag har ju de senaste åren varit utsatt för både festligheter o 25 graders värme under julhelgen, o även om det inte var snö var det skönt att ha det "som vanligt" igen.Jag som tvivlade på jultrafiken kom både fram o tillbaka utan förseningar dessutom. Jo, en försening. Tåget mellan Stockholm C o Arlanda igår startade 7 min efter tid o de bad om djupaste ursäkt i högtalarna. Då tyckte jag lite synd om dom, så mycket skäll som dom har fått de senaste dagarna har väl ingen rätt att riva upp himmel o jord för 7 minuter.

Julpyntat var det på Arlanda, o snö fanns det på marken två dagar före julafton oxå:


Det lugna med den här julen berodde delvis på åldern på deltagarna tror jag. Under första jullunchen var det två yngre deltagare, men under de resterande tre mat-tillfällena var den yngste 22 år. Ingen tomte-eller klapphets. Det var efter maten på julaftonskvällen som vi kom på att det låg en massa oöppnade paket under granen, o att det kanske var bäst att öppna dom innan man började bli pömsig. De kommande åren innan det finns ytterligare små att ta hänsyn till kommer jag njuta av detta lugna.

God mat har ätits, en massa skjutna djur avnjöts under juldagen, o spel har spelats. Fick både älg o lax o dessutom käka bäver för första gången i mitt liv. O det var ju...eh?...köttigt? Allvarligt talat så var det mums! O så hade vi införskaffat sillar med champagne, whiskey, tranbär o svarta vinbär. Namnam! Det känns som jag ätit sill som en galning, mest för att det är gott givetvis, men också för att det gör jag inte hemma. Jag smakar tydligen så illa efter att ha ätit sill... så två saker jag kan göra om jag har egna kvällar eller så, är 1: äta sill, 2: lägga in en snus.

Men denna veckan hanns det alltså också med Ätrafors-tur o spa i Sandhem. Nyinförd jultradition? Ja tack!

            

Men det är ju så att så snart jag tagit mark på Arlanda saknar jag Finland. Varje gång. O det är inte enbart den självklara personen jag saknar. Jag saknar att ha språket i bakgrunden, att TV:n står på eller att höra folk prata runtomkring.
Eftersom det har varit många frågor kring hur det går med finskan nu, har jag kommit på en standardsvar som beskriver det ganska bra: finska är som att spela schack. Man måste tänka i fem steg innan man börjar. Pga grammatiken måste man tänka i flera steg innan man ens påbörjar meningen.
O det är kanske inte så bra, kom jag på sen.
Jag kan ju inte spela schack.

O jag kan ju nånstans inte låta bli att jämföra denna julen med sista julen jag var hemma. Den julen gick ut på att jag skulle va "som vanligt" fast jag hela tiden visste att livet när som helst kunde rasera. Den julen åkte jag iväg på en veckas semester o fick inget "jag älskar dig" tillbaka när jag åkte.
Den här julen har jag njutit ordentligt o det gick inte att ta miste på hur saknad jag hade varit när jag kom hem igår kväll. Kramarna tog liksom inte slut. Det är fantastiskt skönt.

Jultraditionen återupptogs också vid mormor o morfars gran!

2005:      2006:      2007:

o så 2011:


Nu ska här packas upp julklappar!

Snö på marken

Idag var det vitt på marken när jag vaknade
Det har väl försvunnit vid det här laget, men det var ju kul så länge det varade.
Idag har jag annars dragit en varv med dammsugaren o plockat upp resväskan från förrådet i källaren. Den är redan packad o nu vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig för.
Jönköpings-arbetet är klart att man kan ägna sig åt, men det känns som jag börjar bli klar o jag känner mig på det planet väldigt ostrukturerad o ordbajsande. Satt lite i måndags morse o igår eftermiddag, annars har det inte blivit mycket efter helgen (som var skolfri).

Planen för ikväll är annars att vi ska till Wok-restaurangen i köpcentret bredvid o så ska vi som sagt förbruka min julklapp vid premiären av The girl with the dragon tattoo.

Under tiden blir det väl lite småplockande, småklottrande o småätande av gott vi har bakat i omgångar:


Imorgon är det Hyvää Joulua, Suomi! o så drar jag till Sverige för första gången över jul på fyra år. Har ingen aning om hur det kommer kännas, men ser fram emot det, det gör jag!
Visa fler inlägg