Fifty shades of holy crap

Då var vi där igen.
Jag ska visa hela världen att dom har fel o jag har rätt. O det var ju inte så svårt. Den här gången heller.
 
Jag har tidigare läst ett kapitel ur denna omtalade bok om... öh? snusk? - o bestämt att den är skit. Men eftersom man enkelt kan få hem vad som helst till Letton har jag där numera alla tre i serien. På engelska. Brukar hjälpa om man inte tycker om det svenska försöket. 
Dock inte nämnvärt i det här fallet.
 
Sammanfattningsvis kan man säga: bättre än den svenska översättningen? Självklart. Bra underhållning? Nä, ingen underhållning alls. Om inte "skrattretande" räknas som underhållning. Känner jag med karaktärerna? Nä. Dom kan gärna hänga upp varandra i kedjor i taket o bryta nacken av varandra, jag bryr mig inte. Blir jag provocerad? Ja. Men inte som dom vill att jag ska bli.
Status: bastuved (om det inte hade varit för att den i mitt fall är elektronisk).
 
Jag förstår inte syftet. Jag antar att det ska vara just provocerande, o provocerad blir jag. Men jag tvivlar på att det är av den sorten som eftersträvas. Jag tänker inte "oj, vad det spritter i musslan", jag tänker " nej, gör inte sådär, du får ju tvål i munnen!". Jag tänker att "har du oskyldiga lilla blomma känt nån i 24 timmar så sväljer du för helgutte inte!". O när dom börjar involvera det äckligaste som finns - fötter - blir det ju bara fysiskt jobbigt att läsa.
 
Dessutom är det nåt fel när man av nån andelning måste använda ordet "medulla oblongata" i en skönlitterär bok. När man till råga på allt av nån outgrundlig anledning måste använda det flera gånger går det ju utför. Var hundrade sida är för mycket. De andra uttrycken som halgar på varenda jävla sida är "my inner goddess" samt "holy crap". Ibland kryddat med "double crap".
Att sträckläsa är en omöjlighet eftersom jag hamnar i ett konstant vredestillstånd där jag om jag ser ett enda "goddess" eller "crap" till just nu slänger jag skiten i väggen
 
O denna gången kan jag inte skylla på att översättaren har gjort ett dåligt jobb. Nu är det direkt från författaren. Som även hon har gjort ett skräp-jobb. Raktigenom.
 
Är det i utbildningssyfte? Hmm. Nja, då finns det väl en del kvar att önska, men eloge i så fall för att dom är så tydliga med preventivmedel.
Tävlingssyfte? Hur många procent snusk kan man klämma in i en bok? Då har vi nog fortfarande Ulf Lundell som en stark kandidat.
 
Nähäpp. Paulo Coelho, säger jag bara. Paulo Coelho - Elva minuter. Efter det är alla andra försök till olika typer av erotisk handling inte värt ett ruttet ägg. Den skildringen är både litterär, vacker o sann.
 
Resultat efter ytterligare en genomusel bok som "alla måste läsa":
Maria vs. resten av världen: 1-0.

Hur svårt ska det va?

Hur jäkla svårt ska det va med temperaturer över 12 grader?
Inte svårt alls tydligen. Sen vi landade i Finland igår har vi haft fler timmar sol o varmare väder än under hela veckan i Italien - sammanlagt. Knopparna som vi inbillade oss höra spricka står nu i vad som känns som full blom o dom klättrande växterna når redan till taket utanför grillstugan.
Härliga nordiska sommar.
 
Men med den kommer också myggen. O fler mygg. O så flera. 
Men det är ju sånt man får ta. O även om jag troligen kommer va less på dom redan om en vecka är det i nuläget helt ok. Så länge dom kommer med fint väder.
 
 
 
Hej va det grönskar i dalens famn!
 
Då ska livet väl fortsätta här ute i skogen. Planen den här veckan är att få renoveringen att fortskrida.

Redan slut

Visst är att klaga på vädret under semestern nåt man måste göra som svensk medborgare?
Jag tycker inte att jag riktigt brukar göra det. Även om det inte är strålande sol varje dag på varje semester tycker jag ändå att man alltid kan säga att några dagar av fint väder hade vi ju ändå.
 
Just nu är jag i ett stadie där jag inte alls känner att jag kan säga det. För det känns inte som vi har haft sol. Jo, ett par timmar  totalt, men då har det samtidigt varit så blåsigt att man inte kunnat sitta ute i solen för det. Igår morse blåste pålägget av smörgåsen vid frukosten o dom tomma tallrikarna flög av bordet.
O det har varit kallt till förbannelse. Det finns några slags AC-maskiner på väggarna här, men dom borde ta mig tusan slå på dom för varmluft också!
Så här sista dagen på semestertrippen känner jag inte att jag bävar för att åka hem. Vilket väl kan va en bra sak, men då har ju å andra sidan semestern inte varit nånting man vill hänga kvar i. Jag sätter mig med glädje på planet hem imorrn o hade kunnat åka redan igår om det vore så.
 
Jag känner inte att jag riktigt har fått ut nåt av den här veckan. Visst, vi har bott fint o det är ju trevligt att kunna göra nåt sånt här allihopa. Men man har inte kunnat njuta av det fina stället pga vädret o det är ett nedrans jobb att få alla att samlas till samma beslut vad gäller mat o tider. 
 
Jag - eller vi - har nog tidigare tänkt att Italien är ett land man ska bila igenom, men vi kan nu bestämt säga att det kommer vi inte göra. Ska man bila genom ett land är det såna här små byar man ska till o det är fruktansvärt frustrerande att INGEN kan engelska. Vi provar med lite spanska här o där, men det är oftast också förvirrande. Att beställa mat är som i Thailand: man har ingen aning om vad man beställer, man får bara peka lite. Dessutom är byarna inget särskilt för oss, trots sina fina gränder. 
 
Vi får ta bilresan genom Spanien istället. Spanska städer är ju nåt som man mer eller mindre alltid känner sig hemma i.
 
Trots detta, vad har vi då gjort under resterande tiden i vår villa?
 
Haft spansk afton med tortilla o tapas
 
Vandrat runt i närliggande Macerata
 
Dekorerat kalastårta
 
Tittat på ösregn genom fönstret
 
En kväll kvar som vi redan har inbokad på en restaurang. Därefter blir det till att packa o ställa klockan på tidig väckning. Ett par timmars bilresa till Rom o plan som börjar gå vid 8-tiden. O så bil ingen på andra sidan flyget. 
Men just nu känner jag att det ska bli skönt att komma hem till husvagnen, utedasset o havet.
Visa fler inlägg