Första advent & Lillajul

Då är vi här.
Första advent år 2014. 
Eller Lillajul som man tydligen har här. Huruvida det är idag eller igår eller kanske t.o.m i fredags är dock lite oklart. O min kära man har som vanligt ingen koll på finska traditioner när jag är nyfiken.
Men. Det kanske är hela helgen som räknas, va vet jag?
 
Ljusstakarna är iaf på plats o en julstjärna ståtar i sovrumsfönstret. Det blir lagom så. Vi ska nog ändå inte ha gran o grejer så jag är nog helt nöjd med det. 
O rätten att tända fler ljus mest hela tiden genom hela december.
 
Vi har en mycket lugn helg, vilket är ganska skönt efter resan dom förra två helgerna.
Redan i fredags när jag vaknade sträckte jag på mig i sängen o mumlade "åh imorgon får vi äta hotellfrukost!". Vilket vi nu har gjort i dagarna två med rostat bröd, grönsaker, juice o moccachino. Namnam.
 
I övrigt har det ju nu börjat bli lite bråda tider på helgerna när världscupsäsongen på diverse skidor har börjat. Halleluja! Man får liksom anpassa tiden mellan soffan, fix o mat. Men det är ju helt självvalt o jag har inga problem med att mitt största i-landsproblem för tillfället är att skidskytte o Masterchef Australia kommer krocka två kvällar i veckan framöver ;-)
Dessutom är det ju vinter på riktigt numera när På Spåret har börjat. Halleluja igen!
 
I fredags va också en viktig dag i Finland. Tycker både jag o flera andra.
Man röstade äntligen för förslaget att ändra lagen om huruvida alla ska få gifta sig eller inte.
Alltså oavsett om man är två män, två kvinnor eller en av varje. När jag flyttade hit för 3 år sen hade jag inte en tanke på att lagen inte skulle finnas. Det va så naturligt i ett land som Finland att jag blev lite chockad när jag senare fick veta att den faktiskt inte fanns. Än.
Men. I fredags va det jubel på torgen, skriverier om hur lång tid det tagit (seriöst, katolska länder har haft lagen i flera år!) o ramaskri från religiösa partier som röstat åt andra hållet.
 
Kyrkan har uttalat sig positivt till den nya lagen, vilket har fått folk att lämna kyrkan i helgen eftersom dom plötsligt anses för liberala.
Kristdemokraternas partiledare har (som vanligt) uttalat sig åt helgutte märkligt, vilket också har fått folk att nu lämna kyrkan för att partiet kan anses för extrema.
8000 har än så länge lämnat kyrkan i dagarna. Det går bra för dom nu...
 
Men nu. Tillbaka till soffan o skidskyttepremiär!
 
 
Trevlig Första advent!

New York del I

Så hamnade vi i New York.
O jag måste ju säga att två gånger på ett år trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva den stan. Jag gillar den :-)
 
Vi bodde den här gången i Flatiron District, eller ungefär två gator rakt bakom Flatiron Buildning, mellan Broadway o Femte Avenyn.
 
 
Mycket bra läge om man frågar mig. Visst, det tog en stund att gå dom 20 gatorna upp till Times Square med allt va det innebar, men det va ju också närmare till The Village där det är mysigt att bara traska runt, o dom "lägre delarna" med Brooklyn Bridge o t.ex. Battery Park om man vill ut o åka båt.
 
Läge o hotell rekommenderas!
ps. Det fanns monsundusch!
 
Vi intog första frukosten på onsdagsmorgonen några gator upp på Broadway, bestående av färskt bröd, moccachino o fruktkalas.
 
 
O så begav vi oss uppåt mot Central Park. Fast vi kom inte riktigt så långt den dagen... 
 
Vi hamnade istället på Times Square där vi stötte på kringvandrare från tkts.
Alltså man behöver tydligen inte stå i kö till det lilla försäljningshuset, dom vandrar runt torget också, kanoners! Vi konstaterade snabbt att Book of Mormon, som vi tidigare hade spanat in, skulle knäcka budgeten ganska rejält (inte för att vi egentligen hade en sådan) o riktigt såååå tvugna va vi inte att se den. Så vi hoppade musikalen o hamnade istället på andra kvällsaktiviteter skulle det visa sig.
 
 
Vi fortsatte upp från Times Square o hamnade på Rockefeller Plaza där man jobbade med årets megagran o vi bestämde oss för att åka upp till Top of the Rock.
X antal våningar lägre än Empire State Building, men trevligare om man frågar mig. Mer att vandra runt på o imponerande skyline (o så parken) åt alla håll.
 
 
Det va också i Rockefeller Center som vi "bokade in oss" på kvällens aktivitet. Helt spontant måste man säga, även om vi har pratat om det förut.
När vi va en runda i NBC-shoppen frågade en trevlig kassör om vi funderat på att va med på inspelning av en talk show, vilket vi då hade men inte funderat vidare på. Han skaffade oss således "stand-by-biljetter" som kostade gratis men vi va alltså inte garanterade att komma in.
Senare på eftermiddagen va vi tillbaka o det visade sig att våra relativt låga nummer på stand-by-biljetterna skulle leda oss ända in i TV-studion hos Seth Meyers. Det hela endast till en kostnad av en (frustrerande långsam i rusningstrafiken) taxiresa.
 
 
Det pinsamma va ju att en av dom två gästerna va en amerikansk sportkommentator som jag aldrig hade hört talas om (men som verkade ganska rolig o som tydligen hade refererat den klassiska hockeymatchen (Miracle on ice) mellan USA o Sovjet på 80-talet), men den andra va faktiskt Keira Knightley. O bra musik va det på slutet också.
Jätteroligt att få va med på! O även om jag fick lite panik när vi hamnade just bredvid en mittgång försökte jag kontrollera så att vi inte hamnade i bild o jag tror vi lyckades ;-)
 
Innan vi gick fick vi veta att dagen efter skulle Russel Brand va gäst o det va nästan så att jag hävde ur mig "vi går hit imorrn igen!", men vi får helt enkelt leta upp den intervjun på nätet i efterhand ;-)
 
Vi avslutade istället kvällen på McGee's Pub o tog sen en taxi hem till den sköna sängen med det varma täcket, nöjda med första dagen i stora staden. 
 
 

Vakenexpedition

Jag borde verkligen sova när jag kan.
Det är långa dagar på jobbet o tre timmar i bilen (minst) så det är inte utan att man längtar tillbaka till kudden på mornarna så fort man har gått upp.
Nu har man dessutom fått börja köra i enbart kolsvart mörker både på morgonen o kvällen.
Så jag borde verkligen sova när jag kan.
 
I måndags började en ny säsong av Masterchef Australia (yey!) o jag somnade efter halva o har ingen aning om vem som "vann" första omgången.
Igår slumrade jag till en halvtimme i soffan mellan sex o sju nån gång.
Så nog borde jag sova.
 
Men så kommer den här in i mitt liv o mitt sovrum.
 
 
Jag har tänkt på den i ungefär ett år o bara inte tagit tag i det där att beställa hem den. Det är liksom inte så att den automatiskt finns i bokhandeln här...
Men nu fanns den rakt framför mig i Arlandas ena Pocket Shop på vägen till Boston. I pocketformat. Jag handlade utan att blinka.
 
O den höll mig vaken alldeles för länge igår kväll/natt. Kom bara halvvägs o hade det varit en fredags- eller lördagskväll tror jag inte att jag hade släckt lampan förrän sista sidan var läst.
Det är ju som en deckare. O det är historia. Man lär sig saker o man rycks med.
Fyra av fem toasters o rekommenderas hur varmt som helst! O det innan jag ens läst klart den.
 
Skulle nog t.ex. bli en fin julklapp i det festliga orginalformatet, så tips på det!
Visa fler inlägg