Snurrhelg

Igår kväll lyckades vi med nåt häftigt.
Vi tajmade Felix sovstund på kvällen med bastu.
Alltså att vi gick i bastun bägge två samtidigt.
Utan sällskap/barnvakt i mökki under sommaren har det inte hänt sen i maj.
O även om han sov kortare stund än vanligt hann vi gå två vändor så det va helt lagom.

Dessutom har vi i helgen druckit första glöggen o tänt adventsljusstakar. Så mysigt så!

Inatt tror jag Felix har drömt konstigt eller nåt annat som har stört. 
Han har liksom varit ledsen i sömnen o jag har varit uppe flera vändor o kramat på honom lite.
Annars tror vi att tanden är igenom för i övrigt är han lite mindre gnällig. Dessutom har rosorna försvunnit från kinderna, så vi väljer att gå på teorin om rosiga kinder vid tandsprickning o konstaterar att om så är fallet vore det ju himla smidigt att så enkelt kunna se när nya tänder är på g.

I övrigt är det ett väldans snurrande hit o dit.
Han rullar o flyttar sig som en klockvisare o trots tre olika mattor i vardagsrummet hittar man honom allt som oftast mittemellan allihop.
Under soffan finns tydligen väldigt intressanta saker o han ålar ofta iväg till bokhyllan (vilket vi såklart anser tyder på att han redan börjar bli bokuppfostrad).


O inte minst. 
Har man väl fått av honom blöjan på skötbordet är det för tillfället lite problematiskt att få på en ny.
Fötterna bara ska va i munnen hela tiden!

Brio Go - liggdel

Vi har nu vinkat farväl till vagnens liggdel.
Borta är en extra stor pinal att packa i bilen och borta är extra adaptrar.
 
Så hur har den funkat?
 
Färsk från lådan i våras
 
Vi har årsmodell 2014, MEN liggdelen är 2013.
Detta eftersom årsmodell 2014 har magneter som håller locket på plats istället för kardborreband. Givetvis väldigt smidigt, men eftersom jag på förhand visste att vi skulle ha vagnen stående på platser där det stundtals kan blåsa riktigt rejält, kändes det som att locket kunde blåsa upp med "bara" magneterna, och vi fick istället modellen från 2013 med kardborreband.
Så gott jag förstår är det dock enda skillnaden på modellerna.
 
Vagnen känns väldigt basic.
Stadig ram samtidigt som den på nåt sätt känns ganska nätt. Man knäpper på o av delarna väldigt enkelt o eftersom vi har trappor hur vi än ska komma in eller ut från hemmet har det verkligen använts! Först plocka ut hjulen o sen bära ut liggdelen i handtagen. Vet inte hur vi hade gjort det om det inte hade funkat på det sättet. 
 
När vi bestämde oss för modellen va det dels för att vi ville ha nånting just basic, samtidigt som prisklassen passade oss. Samt att vi ville ha ett allt-i-ett-paket med liggdel, sittdel o bilstol på samma ram. Plus att vi även ville ha möjlighet att sätta dit grövre hjul om det skulle behövas, eftersom vi visste att vi skulle röra oss mycket på grus- o skogsvägar.
 
En "stadsvänligare" modell va alltså ingenting vi hade som önskemål, o enda gången man märker att det just inte är bästa valet om man t.ex. går mycket i butiker osv., är när man nästan fastnar mellan hyllor om dom står tätt i vissa affärer. Samt möjligen att det tar ganska mycket plats i bilen.
Det är alltså ganska brett mellan hjulen.
Men som sagt, eftersom vi planerade skogsvägar va det nånting vi ville ha.
 
 
Det är alltså punkteringsfria hjul där framhjulen både kan låsas i ett läge o va rörliga. Jag har aldrig låst dom eftersom jag tycker att det är smidigare o vänder lättare med upplåsta.
Vi har rört oss på asfalt, kullersten, grusvägar samt mindre vägar i skogen med endast "hjulspår" som väg. Samtliga har gått bra o ingenting på vagnen har varit i närheten av att gå sönder. 
 
Vi har fortfarande möjlighet att sätta dit grövre framhjul (vinterdäck), vilket vi funderade lite på om vi skulle behöva på skogsvägarna. Än så länge har vi inte alls behövt det, men vi får väl se hur det blir med snö i vinter...
Hjulen som sådana kan det lätt fastna t.ex. lera i, men det är också hur lätt som helst att bara torka av eftersom det inte finns några spår i däcken.
 
 
Nånting jag fastnade för hos just Brio Go va handtagen.
Inte bara justerbart i höjd och vinkel, utan även vinklat i va jag skulle kalla ergonomiskt vänlig form. Eftersom jag har haft problem med handlederna hela sommaren o i viss mån även hösten, har det varit riktigt skönt att kunna byta grepp emellanåt samtidigt som man fortfarande har kvar kraften att skjuta vagnen framåt.
 
 
Insidan är också väldigt basic.
Som helt nyfödd låg Felix i åkpåse, men under största delen av sommaren va det en tjockare filt som gällde, för att sen gå tillbaka till påse igen när det började bli kallt. Brio's egna påsar passar såklart bra i vagnen, men till liggdelen har vi haft mammalådans påse, vilket har passat hur bra som helst.
Dom små fickorna som finns på kortsidan hos "föraren" är en liten detalj som jag har älskat! Där har alltid legat mynt till shoppingvagn, klädnypor att sätta upp filt för solen, liten extra dregelhandduk, o så nycklar o mobil när man har varit på tur.
Ett plus under sommaren va vädringsfönstret i suffletten!
 
Sommartid
 
Med suffletten helt uppfälld kan det uppfattas som ganska mörkt i vagnen. Kanske en tanke bakom, o det blir ju mörkt o lugnt att sova, men det blir just det. Mörkt.
O jag tror att just Felix har haft lite ont av att inte se va som händer o att vakna med för mörkt runtomkring sig.
En period trivdes han inte långa stunder i vagnen o det va inte roligt att vakna när det började bli mörkt på kvällarna o alla suffletter o lock va uppfällda.
En lösning va att jag satte upp ett tyg inne i suffletten. Ett färgglatt tyg som vi har på fodralet till amningskudden o som Felix alltid lyser upp när han ser. Det hjälpte faktiskt jättebra! Han blev lugn i vagnen igen o kunde ligga o kika på det en stund innan han somnade.
 
Höst o åkpåse
 
När Felix väl började växa så växte han rejält. O med åkpåsen tillbaka i vagnen o en pojk som brakar iväg på längden har det varit precis att han får plats raklång i vagnen det sista. 
Vid 5 månader va han 70cm lång o vägde 9,4kg. Detta innebar två saker. Med åkpåsen i vagnen började det bli tajt med hans 70cm o han va officiellt för tung för liggdelens rekommenderade maxvikt på 9kg.
Däremot va han heller inte tillräckligt gammal för sittdelens rekommendation på 6 månader (alltså inte vikt, utan ålder) o jag funderade lite över om det trots allt va bästa valet för oss med en snabbt växande pojk. Men sånt vet man ju såklart aldrig på förhand.
Det allra sista va jag lite försiktig med att bära i liggdelens handtag som är i vanligt tyg o försökte att inte skumpa för mycket över trottoarkanter, just för att vi hade överskridit maxvikten, men jag vet inte om det heller va nödvändigt.
 
På skogsvägar 
 
Korgen under vagnen har vi använt flitigt. Regnskydd, myggnät o vattenflaska har ofta legat på mer eller mindre permanent plats, men vi har även placerat delar av matinhandlingen där. Rekommenderat är max 5kg, men jag tror att vi ofta har överstidigt det. Men inga tecken på att något skulle gå sönder!
 
Så, summa summarum. 
Är Brio Go o dess liggdel nåt jag skulle rekommendera?
Jajamensan!

Tips från Tammerfors

Vi kom rätt långt på fixa-listan under förra helgen i Tammerfors.
Vi införskaffade lite julklappsförberedelser från IKEA samtidigt som vi också fick hem stor kastrull, lekmatta o så sovpåsen.
Lekmattan är än så länge en hit, liksom sovpåsen. Tanken bakom den va ju att se om den kunde lugna ner bökandet på nätterna något, vilket faktiskt verkar va fallet.
 
 
Dessutom va vi på loppis som vi hade blivit tipsade om.
O om nån har vägarna förbi Tammerfors o Lielahti, försök hitta hit!
 
 
Vi kom därifrån med en påse för 14€ som innehöll tre pyjamas o två bodys. Den dyraste prylen kostade 3€.
Lauri tyckte att för varje € vi spenderar här inne sparar vi 5 från H&M. O så va det säkert.
Det fanns från ministorlek till fleråringar o allt från pyjamas till vinterkläder o stövlar.
Vi tar säkerligen en sväng dit igen nästa gång vi är i närheten.
 
 
Vi tillhör nämligen dom som tycker att det känns onödigt att spendera 30€ på en "juloutfit" som används en gång o dessutom har morotspuré på sig efter två timmar.
Då känns det bättre att köpa en hel outfit som används en eller två gånger för typ 8€ ;-)
Visa fler inlägg