Svensk sommardag

En otroligt fin o idyllisk dag fick vi till igår.

Strålande väder, västkusten, kusinbus o teater som avslutning på dagen.
Så otroligt tacksam att vi fick till dagen!

Jag o Felix, broder o Isabella, o mamma o pappa startade dagen med att köra mot Halland. Första stoppet va helt enkelt en paus i bilkörandet o en försmak av den idylliska dagen i småländska skogen.

Nästa stopp va besök hos farmor o farfar där kusinerna skulle kratta, klippa gräs o så småningom satt fint o duktigt o åt varsin "lunchlåda" innan vi for vidare mot havet.

Vald plats för bad va Haverdal o vi tog småvägar dit i solsken o med kossor utanför bilfönstrena.

Där va det hopp o lek i bara mässingen för kusinerna, endast iklädda varsin keps o solskyddsfaktor. Ursöta o glada av att få springa o plaska. Så vansinnigt fint att få se dom just så som jag vill att barn ska få uppleva sommar ❤

Efter stranden delade vi på oss o ena bilen åkte hem medan jag, mamma o Felix åkte in till Falkenberg för att gå på teater.

Min kusin har spelat mysig utomhusteater med Astrid Lindgren-tema i många år o nu va det länge sen vi va där o kikade. I år är det dessutom Pippi som spelas o jag va nyfiken på Felix reaktion 😉

Reaktionen va följande:
"Pippi! Däääär Pippi!"
"Hästen!"
Dialog, uttråkad.
"Pippi!"
Tittar koncentrerat på musiknummer.
"Pappa? Hästen?"
Dialog, klättrar på osynliga väggar.
"Däääär pappa!"
Gapskrattar åt snubbelhumor.
"Häjdå Pippi!" *vink vink*

Ändå ganska imponerande att en tvååring kunde sitta relativt still under två akter av den sammanlagda tiden 1h50min.

Felix hade vaknat o lagt sig i min säng 04.30 på morgonen (nåt slags rekord för tidig morgon sen han va typ 4 månader?), vilket innebar inte så mycket mer sömn för min del, o efter att ha kört hem, packat ur o lagt sig i sängen på kvällen va klockan över 01.
Lång dag med andra ord, men oh så glad o tacksam att vi fick till den, hann med allt vi skulle o fick ett så fint väder på köpet!

Hem o vända

Igår morse kom vi hem efter en kort båtnatt.

Smidigt är det ju men det vänder ju på mat-o sovklockan en del. Ska definitivt ta Helsingfors-båten om man har möjlighet i framtiden, även om det känns att Grace (nya båten) är tystare o man sover om möjligt bättre från Åbo till Stockholm.
Så gårdagen hade vi hemma, idag är Lauri tillbaka på jobbet o jag o Felix roar oss här hemma. Det märks att det är lite glada återseenden bland leksakerna o Pippi-filmerna 😉
O så ska vi packa om igen tills imorrn när jag o Felix far mot Tidaholm o lite mer semester. Som tur va fanns det en ledig tid för tvätt igår så vi kunde få undan det mesta.

Sista dagarna i Finland bjöd på blåst på fredagen men i bastun o baljan skulle vi!

O under lördagen va det totalt semesterväder med sol o blå himmel, o det va faktiskt ganska jobbigt att åka därifrån.

Inte bara pga vädret. Vi har ju bott där i flera år o det har aldrig varit så noga med va man plockar med sig därifrån. Lakan kan ligga kvar i sängen o tandborstar stå kvar i sina muggar.
Nu kändes det verkligen som man stängde igen vår del o bara lämnade mat i kylskåpen till dom som kommer på sin semester den här veckan.
Jobbigt o sorgligt kände jag.

Men samtidigt skönt att försöka få ordning på Felix kvällsrutiner igen. Det har varit rörigt att det är olika hus med tunga dörrar så att man inte kan komma o gå som man vill själv. Jag har fått stanna kvar ute hos oss länge på kvällarna för att få honom att somna, bara ligga i sängen o stirra i taket vilket jag blir jättestressad av.

Så gårdagens nattning va en kamp mellan dom vuxna o pojken för att han skulle stanna i sin säng o sova. 
Vi har ju haft så smidiga rutiner ett bra tag hemma nu o jag vägrar att gå bakåt i utvecklingen om man får säga så.
Det slutade med att tvätten hängde i källaren på övertid medan vi turades om att bära tillbaka en ilsken Felix till sängen o han efter 1,5 timme somnade på golvet i sitt rum av ren utmattning.
Vi bestämde att vi skulle ta fajten direkt, vilket va lite jobbigt såklart men vi är alla kompisar idag.
Vi fårse hur det blir ikväll. Ikväll är faktiskt sista gången Felix somnar i den här lägenheten om vår planering håller. När han kommer tillbaka från Tidaholm står hans säng i nya huset. Spännande!

Så.
Vi har hämtat lite packningsmaterial från vinden så jag tänkte att jag skulle försöka gå lite nedpackat från garderoben om Felix fortsätter sova middag.

Så första delen av semestern avklarad med en liten extra sväng o hus-twist. Nu kör vi nästa del!

Hejdå Finland!

Även klassisk sommar

Nog har vi även fått en del traditionell sommar här.

I natt har det blåst i princip genom väggarna, dörrar har blåst upp o "locket" på badtunnan har vägrat hålla sig på plats. Dom senaste dagarna har det varit lite småregnigt o mulet, men idag är det storm. Regnet står på sniskan o det går gäss på havet.
Mer klassiskt sommarväder med andra ord 😉

Men idag är första dagen vi bara har hållit oss inomhus än så länge. Trots lite regn har vi ändå tagit våra skogspromenader o tittat på spännande saker som kan finnas borta hos grannen som bygger o renoverar hela tomten. Traktor o hund är det mest intressanta att leta efter där.

Det är roligt att lyssna på hur språken utvecklas hos Felix när vi är här o han får höra mer finska.

I början va det "hunden" han ville titta på, medan det nu oftare är "koira". Han kan vilja "åka bil" men samtidigt är det ofta "auto" som gäller. Framförallt är vaaris bil "vaarin auto". Roddbåten som va den första vi åkte i är i princip fortsatt "båt" medan motorbåten är "vene".
Vi testade honom även en dag genom att vi växelvis frågade på svenska o finska va olika djur sa, o oberoende av vem som frågade på vilket språk så blev det ju rätt.
Spännande med tvåspråkiga barn!

Igår va vi på väg för att titta på traktorn hos grannen på förmiddagen men "auto!" sa Felix då o placerade ut oss vid varsin bildörr.

Så det slutade med att vi körde till lekparken i våra gamla områden o hoppade runt bland rutchkanor o gungor en stund. Mycket mer att göra där än för ett år sen! Men sopbilen som körde runt bland grannarna va nog roligast ändå 😉

Nu håller vi tummarna för att vädret ska bättra på sig så pass att vi kan komma i bastun så här sista kvällen på finska delen av semestern.

Visa fler inlägg