På studiebesök

Nu är det resande på g.
Så fort påsken kom så har det smällt till o vi ha farit hit o dit, vi har haft besök o så har jag farit iväg själv några gånger.
Som synes på dom senaste uppdateringarna.
 
Veckan som har gått har jag startat måndagen lite efter 05.00 på morgonen för att traska mot tåget o en smidig resa till Wien. Smidig på så sätt att alla tider har klaffat.
Genom diverse nätverk har jag nämligen fått möjligheten till att göra studiebesök vid Medicinska universitetet där, få titta på studier som håller på att genomföras, vara med på reumatolotiska kliniken o doktorandseminarium.
Superspännande o tydligen vältajmat med tanke på att det va 25 grader varmt dagarna jag va där o det kändes som jag duschade typ hela tiden. Eller åtminstone när jag kom hem från "jobbet" o sen igen när jag kom hem efter att ha varit ute o ätit.
 
För den som ska till Wien har jag nu fått lära mig att sängar är nånting man ska kika på vad gäller omdömen.
Jag bara tittade på min säng, blev lite nervös, o liksom suckade inombords när jag satte mig på den. Det här kommer aldrig gå, tänkte jag. O det gjorde det ju liksom inte heller. Jag sov där tre nätter o vaknade hela tiden. Trots att jag låg nästan i mitten i gropen mellan madrasserna där det va lite mjukare. O trots att jag byggde upp under huvudet med två små kuddar bredvid varandra o så en större platt kudde ovanpå.
Hur underbart har det sen inte varit att kunna sova i sin egen säng! Jag har sovit preciiis hela nätterna sen jag kom hem!
 
Lite turist fick jag i uppdrag att va också, o jag åkte rumt med spårvagnarna, promenerade runt Stephansplatz, köpte små souvenirer, åt glass på Schwedenplatz o satt sista kvällen med en öl o en carpaccio på en uteservering i värmen o tittade på roliga turister. 
 
Här hemma hade det också funkat bra. En lättnad eftersom det första veckan med Lauris nya arbetsplats har varit väldigt gnälligt på mornarna, när vi har startat en timme tidigare.
Men det va skönt att komma hem såklart. Inte bara för att få sova gott i sin egen säng.
 
På besök i Baden, där deltagare samlas till en registerstudie
 
Stephansdomen
 
Spännande nätverk med spårvagnar o metro ovan jord
 
Ej Donau, utan bara bihanget - jag kallade den "åna" 😂

Mamma 60 år!

Min mamma fick ett grattiskort när hon fyllde år.
Siffrorna 6 o 0 stod på. Hon tyckte det såg gammalt ut.
O ja. Om jag tänker att jag "alltid" tänkt att föräldrarna är 40, morföräldrarna 50 o farföräldrarna 60, så är ju 60 ganska gammalt. Hjärnan har svårt att ställa om. Men mamma är ju faktiskt numera farmor, så på nåt sätt går det ju ändå ihop. 
 
Så mamma har fyllt 60 o jag fick följa med på båtresa. 
I lyxhytt. Själv, eftersom Felix va hemma sjuk. Eller åtminstone hängig efter sviterna av att va sjuk.
Bättre kryssningsväder har jag nog aldrig upplevt. Strålande sol hela hela hela tiden (o stjärnklart på natten) o vindstilla. Ljuvligt. Vi satt ute på soldäck på vägen tillbaka från Åland o jag tror man blev lite röd i synen till dagen efter faktiskt. 
 
Skön dusch, morgonrock o mjuk säng utnyttjades i hytten, skaldjursplatå avnjöts o zoobesök gjordes bredvid "dansbanan". Det va väldigt lugnt på båten (det va ju onsdag-torsdag) o det va fullt av pensionärer som va där för dans. Men det fanns också dom som gjorde annat än att dansa o därifrån vi satt vid vårt bord lite avsides kändes det som att titta in i en djurpark. Hade man smällt upp en glasvägg framför oss hade det varit fullbordat. Det va lite av en upplevelse. Men det är ju roligt att dom kan roa sig.
 
Jag vägrade dra för gardinen under natten på båten o hade verkligen kunnat sova hur gott som helst där, om jag just hade dragit för gardinen. Nu kunde jag istället titta ut på stjärnor o soluppgång o så kom den klarblå himlen tillbaka. Jösses, att vakna sådär.
 
Tack snälla, snälla, fina mamma för att jag fick följa med!
För 10 år sen va vi i Köpenhamn på din födelsedag, sen åkte vi på hemlig resa där vi hamnade i London.
I år åt vi rökta räkor på Östersjön. O den hemliga resan återstår ;-)
 

Då har vi testat Riga

Påsken i år tillbringades alltså på buss, båt o hotell i varierande former.
Felix har fått hänga med trevligt sällskap i Tidaholm o vi fick ta emot diverse underbara filmklipp på påskaftonskvällen.
 
Själva inledde vi resan med va som kändes som en spelarbuss från Norrköpings resecentrum på långfredagen. Jag har inte åkt med en buss till en färja sen 2006 när sektionerna åkte ihop från Linköpings Universitet. Om jag minns rätt va vi endast studenter o jag tänkte väl inte så mycket på att det va lagom livat på den bussen. Av nån anledning hade jag inte kopplat att vuxna folk i varierande åldrar skulle sitta o halsa öl med fickplunta vandrande mellan sig hela vägen.
Jag tänkte att det skulle va vi o pensionärerna. 
Tji fick jag.
 
Men vi satt bra längst bak i ett hörne med hörlurar o film respektive bok ;-)
 
Ombord på första båten kollade vi läget, satte oss med en liten fördrink o gick sen o åt varsin god köttbit med ännu godare sås. O sen blev vi sittande bredvid dansgolvet (observera långt långt ifrån) o lyssnade på bandet som råkade falla oss i smaken alldeles utmärkt.
Men kvällen blev ändå tidig måste man säga.
Under natten blev vi väckta av is i perioder, men sov ändå riktigt gott för att va en båt med vanlig fönsterhytt.
 
 
Första dagen i Riga inledde vi med att äta i ett gammalt medeltidsvalv. Vi åt relativt traditionell mat i lerkrukor o gav den äldre mannen som serverade oss gott om dricks.
 
 
Sen va det lite vandrande runt Frihetsmonumentet, Gamla stan, marknaderna i zeppelinarhallarna o så slog vi oss ner för en fika på hotellet innan vi checkade in. 
Där blev det lite längre chillande än tänkt när det tog 1½ timme för nån att komma o byta filter i duschen som vägrade släppa ner vatten i brunnen. Något irriterande eftersom vi behovde ringa receptionen två gånger o när nån till slut kom hade han korrekta verktyg med sig o det tog 30 sekunder. 
Vi hade alltså kunnat va ute o leta kvällsmat betydligt tidigare. Men vi hade ju semester, så vi hade inte bråttom ;-)
 
 
Påskaftonskvällen hittade vi en liten guldgruva va det verkade. Vi satte oss precis lagom tills dom fick börja mota personer i dörren eftersom det va fullt. Inte fanns det många bord, o det va hur mysigt som helst. Vi åt varsin enkel rätt av va jag gissar är lettisk husmanskost, o det va verkligen ingenting att klaga på. Vi lämnade en hög dricks igen innan vi gick på kvällspromenad längsmed Daugava o tittade på fina upplysta broar o bibliotek.
 
 
Hotellfrukost som sig bör stod först på menyn på söndagen, följt av morgonbastu som erbjöds för samtliga boende på hotellet. Inte oss emot, vi hade packat ner badkläder eftersom vi misstänkte att möjligheten skulle finnas på antingen hotell eller båt :-)
 
 
O så gick vi en sväng i shoppingcentret på andra sidan vägen från hotellet, åt lunch, vandrade igen genom Gamla stan, stannade till för fika (mint-kaffedrink, yum!), o gick sen mot båten.
 
 
Där väntade lyxhytt som vi hade bokat hemvägen till ära. Vi fick t.o.m gå genom en extra dörr för att hitta dit. Fruktfat o bubbel hittade vi, så det blev inledningen på hemresan.
 
 
Lyxhytten till trots sov vi inte gott under stormen vi åkte igenom den natten. Framåt morgonen lugnade det ner sig så att vi kunde gå o avnjuta tillhörande lyxfrukosten i lugn o ro. O bussen hem va tyst o lugn till skillnad mot den på fredagen ;-)
 
O så kom Felix hem från sina äventyr.
Väldigt avvaktande måste jag säga. När han behövde gå på toa fick inte jag följa med, utan mormor skulle följa med. Tyckte det va gulligt :-)
 
Vår verkade vi också komma hem till. Efter endast gråa dagar i Riga va det riktigt gott att hitta blommor som stuckit upp i trädgården.
 
 
Däremot har vi efter en lyckad påskhelg åkt på flunsa allihopa verkar det som.
I onsdags morse vaknade jag med ont i hela kroppen o kom inte ur sängen. Men jag hade kvällsjobb i Linköping så jag låg o laddade så länge jag kunde o knaprade ipren för glatta livet så att jag kunde åka iväg. Däremot låg jag helt däckad o frusen i soffan när jag kom hem o fick ladda om för att ens ta mig till sängen. Lauri har också varit hemma, men verkar bättre idag. Jag däremot har utvecklat förkylning som är ungefär det värsta jag vet. Dom brukar va sega o jag blir helt obrukbar. 
O Felix verkar va siste man att falla när han idag ville somna redan kl fyra o redan har yrat o störtgråtit i sömnen två gånger sen han somnade ikväll.
 
Får se hur det går i helgen när vi får besök från Finland som just nu befinner sig på trevliga Grace-båten...
Visa fler inlägg