Sommar i Finland

Vi har ju hunnit med mera i sommar.
Vi har ju hängt 3 otroligt varma veckor i Kstad, där vi har fått otroligt lite gjort.
Förutom att läsa igenom förvånansvärt många böcker... Jag fick t.o.m ta till en extra jag hade i hyllan där för att inte få slut på böcker.
I efterhand har jag insett att vi bör ta med bibliotekskortet när vi åker dit om så många möjligheter till läsning fortsätter kommande somrar :-)
 
Vi gjorde nåt så exotiskt som att åka dagsbåten dit. Så nedrans smidigt härifrån. Det räckte gott o väl att vi åkte 05.30 på söndagsmorgonen så va vi i hamnen vid 7. Helt ok tid ändå med tanke på att vi till Mallorca startade kl 2...
Ingen trafik vid den tiden o frukost hade vi bokat på båten. Så det första vi gjorde va att sitta ner o äta buffé. Faktiskt det första lite negativa jag har att säga om Grace-båten. Buffén kändes väldigt rörig jämfört med 80-talsbåtarna. Ont om plats o vi fick sitta i nåt slags extrarum. Trivs mycket bättre på nån av Ella-båtarna.
 
Nåväl. En hytt med dubbelsäng hade vi bokat (kostar inte mycket extra o totalt värt det!), o efter frukost o snabb rundvandring somnade vi föga förvånande alla tre där en stund.
Sen va vi vakna lagom till vi va i Mariehamn, så vi gick ut o tittade på andra båtar. Lite mat, lite lekrum, lite taxfree på det o så gick liksom dagen. Träffa katten hann vi göra också. Åt gjorde vi innan vi gick av så vi kunde bara köra raken vägen från Åbo.
Vi va ju dock inte framme förrän ca kl 23, men det gör ju inte mycket mitt i sommaren.
 
 
Sen följde alltså 3 veckor av total hetta.
Vi spenderade en förmiddag på sommarmarknaden o en förmiddag bland traktorer o brandbilar i Bötom, sen tog det stopp.
Vi försökte hitta skugga, vi svalkade oss i havet så ofta vi kunde, o vi tog dagbastu istället för kvällsbastu. Värmde vi upp den på kvällen kunde vi inte få ner temperaturen tills vi skulle sova vägg i vägg. O det va redan 35 grader därinne som det va, så 80 grader på andra sidan väggen blev för mycket.
Baksidan av värmen (förutom själva värmen i sig) är att jag för första gången har sovit väldigt dåligt där ute. Jag har alltid sovit gott där, o det va också där som Felix sov sina längsta nätter när han va färsk. Havsluft o sånt.
Men inte nu. 
 
Lauri fick ont i ryggen så att han inte kunde gå eller sitta, o han fick placera sig på sängen eller i en väldigt specifik ställning på en badenbadendyna på altanen.
Till en början va det ganska roligt att för en gångs skull få va den som ensam fixar grillen o värmer vatten, men jag tappade liksom stinget efter en vecka när det gick bra för honom att värma upp baljan men inte grilla korv. Utan istället skulle det bara vilas med en bok på altanen. Jag fattade inte skillnaden o jag kunde inte få fram den heller. Så i takt med att jag gjorde det mesta praktiska plus att jag sov dåligt, va det ärligt talat ganska skönt när vi fick åka hem. Lauri gick på starka mediciner med varningstriangel så han o Felix sov i bilen medan jag körde. Klagar inte på det dock, det är gott att köra "själv" ;-)
 
Men det vi har hunnit med under dom varma sjukveckorna är ändå att vi redan släppte Felix lös på tomten. Han gick mellan husen som han ville o skulle gärna va hos fammo o vaari i husvagnen. Han gjorde hinderbanor o klättrade på stenarna i o runt vattnet. När vi märkte att det gick hur bra som helst begränsade vi honom endast till att inte trycka in huvudet under stenarna, allt annat va tillåtet ;-) 
Innan ryggontet satte in hann vi ta en tur med "lilla båten", o vi har sprungit väldigt mycket mellan bastu-hav-balja. Jesse kom och stannade en natt också. Samt att vi har hunnit sitta i skuggan o läst fler böcker än tänkt. Nog har det varit semester alltid!
 

Alcúdia 2018

Hallå igen.
Hur är stan en sån här kväll i augusti när sommarn regnat bort?
 
Eller inte riktigt.
Regnat är väl det minsta det har gjort. Men det hade sannerligen behövts. 
Men innan vi tar oss till den oregniga sommaren här uppe i den fjällhöga Norden så kan vi väl ta en sväng till sydligare breddgrader. 
 
Vi började alltså sommaren på Mallorca.
På ett liknande hotell som för två år sedan, med skillnaden att vi hade närmare till hamnen o vi kunde använda balkongen på kvällarna. Ett störande moment förra gången va att underhållningen höll Felix (då 1 år) vaken o det va inte mysigt på balkongen med så mycket ljud. Här va sovrummen längst in mot korridoren i byggnaden, o inte balkongen, så det va tyst o skönt att sova. Underhållningen va heller inte så högljudd. Stort plus från min sida!
 
Kusinerna började "dagen" med en bilfärd till Landvetter, där den äldre sov en stund o den yngre sov inte alls. Men pigga o nyfikna trippade dom runt bland bilar o diskar o bagage kl 4.30 på morgonen. Skötte sig exemplariskt på planet gjorde dom också, spännande som det va att både lyfta o landa o allt däremellan. Felix gick på toaletten utan bekymmer, o det va endast sista halvtimmen som plattan åkte fram när resten blev lite tråkigt för en osoven 3-åring.
 
 
På hotellet väntade dom som redan varit på plats en vecka. Vi åt pizza-lunch o installerade oss på rummen. Längst ut i hörnet, närmast stranden av alla, ville vi skryta med.
 
"Där bor Isabella, brevid oss!"
 
Havet testades, liksom poolen, o det där bekymret med att få på Felix shorts o badkläder var löst redan andra dagen. Berodde möjligen på att vi blev utkastade från poolen...
Så vi gick från steget bada-med-kallingar-o-tröja till att se sig omkring o upptäcka att andra barn hade samma badbyxor, dvs framförallt Spiderman o McQueen. Så då va det roligare att prova dom.
Problem borta.
Alla andra hade shorts på sig. Det va roligt att ha samma.
Problem borta.
 
 
Vi har testat samma saker hemma utan framgång, men nu kanske det fanns för mycket roligt att testa för att bekymra sig om va man hade på sig. Så numera har vi shorts dagligen o badar med kallingar under badbyxorna. Sådär coolt som man ska göra...
 
Under veckan fick vi då träffa Bamse flertalet gånger, vilket va vansinnigt roligt o fascinerande för kusinerna. Samt väldigt konstigt för egen del när man minns hur det va att gå runt i en sån där sak. Man tänkte hela tiden "ställ dig i skuggan" o "stackare, va länge ni får dansa". 
 
 
Vi lyxade med eget långtbord på kvällarna i restaurangen, öl o glass o sangria från poolbaren, o salta dopp i havet. Vi hade lunchdisco på balkongen med yoghurt, serranoskinka o Spotify, o spanade på paraglidare som landade på stranden framför oss. Vi sprang utan skor på stranden på kvällarna när sanden va sval o ljuset magiskt. Vi tog en kväll i Gamla stan på mysig restaurang o efterlängtad daquiri i hamnen. Kusinerna badade o busade - o än bättre efter att dubbel uppsättning av samma sköldpadda inhandlats ;-)
 
 
Vi hade helt enkelt en otroligt fin vecka där jag tror alla inblandade va väldigt nöjda med vistelsen.
Enda vi skulle kunna klaga på är förseningen på hemvägen. Tillräckligt för att det skulle bli irriterande, men 20 min för kort för att vi skulle få ersättning. Morr.
Men hem kom vi o duktiga barn hade vi med oss på vägen hem också. Vi hade förordnat så att vi satt på rad allihopa o Felix o Isabella kunde prata med varandra o kika mellan sätena. "Är vi uppe i luften nu, faster?", hördes en glad röst från sätet framför ungefär 35 gånger under tiden vi fick sitta o vänta o planet. Hur mysigt ♥
 
Så tack för den här gången, Mallorca! O tack mormor o morfar/gammelmormor o gammelmorfar för att vi fick följa med!
Visa fler inlägg