Sommar i Finland

Vi har ju hunnit med mera i sommar.
Vi har ju hängt 3 otroligt varma veckor i Kstad, där vi har fått otroligt lite gjort.
Förutom att läsa igenom förvånansvärt många böcker... Jag fick t.o.m ta till en extra jag hade i hyllan där för att inte få slut på böcker.
I efterhand har jag insett att vi bör ta med bibliotekskortet när vi åker dit om så många möjligheter till läsning fortsätter kommande somrar :-)
 
Vi gjorde nåt så exotiskt som att åka dagsbåten dit. Så nedrans smidigt härifrån. Det räckte gott o väl att vi åkte 05.30 på söndagsmorgonen så va vi i hamnen vid 7. Helt ok tid ändå med tanke på att vi till Mallorca startade kl 2...
Ingen trafik vid den tiden o frukost hade vi bokat på båten. Så det första vi gjorde va att sitta ner o äta buffé. Faktiskt det första lite negativa jag har att säga om Grace-båten. Buffén kändes väldigt rörig jämfört med 80-talsbåtarna. Ont om plats o vi fick sitta i nåt slags extrarum. Trivs mycket bättre på nån av Ella-båtarna.
 
Nåväl. En hytt med dubbelsäng hade vi bokat (kostar inte mycket extra o totalt värt det!), o efter frukost o snabb rundvandring somnade vi föga förvånande alla tre där en stund.
Sen va vi vakna lagom till vi va i Mariehamn, så vi gick ut o tittade på andra båtar. Lite mat, lite lekrum, lite taxfree på det o så gick liksom dagen. Träffa katten hann vi göra också. Åt gjorde vi innan vi gick av så vi kunde bara köra raken vägen från Åbo.
Vi va ju dock inte framme förrän ca kl 23, men det gör ju inte mycket mitt i sommaren.
 
 
Sen följde alltså 3 veckor av total hetta.
Vi spenderade en förmiddag på sommarmarknaden o en förmiddag bland traktorer o brandbilar i Bötom, sen tog det stopp.
Vi försökte hitta skugga, vi svalkade oss i havet så ofta vi kunde, o vi tog dagbastu istället för kvällsbastu. Värmde vi upp den på kvällen kunde vi inte få ner temperaturen tills vi skulle sova vägg i vägg. O det va redan 35 grader därinne som det va, så 80 grader på andra sidan väggen blev för mycket.
Baksidan av värmen (förutom själva värmen i sig) är att jag för första gången har sovit väldigt dåligt där ute. Jag har alltid sovit gott där, o det va också där som Felix sov sina längsta nätter när han va färsk. Havsluft o sånt.
Men inte nu. 
 
Lauri fick ont i ryggen så att han inte kunde gå eller sitta, o han fick placera sig på sängen eller i en väldigt specifik ställning på en badenbadendyna på altanen.
Till en början va det ganska roligt att för en gångs skull få va den som ensam fixar grillen o värmer vatten, men jag tappade liksom stinget efter en vecka när det gick bra för honom att värma upp baljan men inte grilla korv. Utan istället skulle det bara vilas med en bok på altanen. Jag fattade inte skillnaden o jag kunde inte få fram den heller. Så i takt med att jag gjorde det mesta praktiska plus att jag sov dåligt, va det ärligt talat ganska skönt när vi fick åka hem. Lauri gick på starka mediciner med varningstriangel så han o Felix sov i bilen medan jag körde. Klagar inte på det dock, det är gott att köra "själv" ;-)
 
Men det vi har hunnit med under dom varma sjukveckorna är ändå att vi redan släppte Felix lös på tomten. Han gick mellan husen som han ville o skulle gärna va hos fammo o vaari i husvagnen. Han gjorde hinderbanor o klättrade på stenarna i o runt vattnet. När vi märkte att det gick hur bra som helst begränsade vi honom endast till att inte trycka in huvudet under stenarna, allt annat va tillåtet ;-) 
Innan ryggontet satte in hann vi ta en tur med "lilla båten", o vi har sprungit väldigt mycket mellan bastu-hav-balja. Jesse kom och stannade en natt också. Samt att vi har hunnit sitta i skuggan o läst fler böcker än tänkt. Nog har det varit semester alltid!
 
0 kommentarer publicerat i semester
Taggar: Finland, paradiset på jorden, sommartider hej hej