Året 2017

Såhär på månadens sista dag,
när året redan är avklarat med en tolftedel.
Va passar då bättre än att sammanfatta det som tog slut för ett tag sen?
 
JANUARI
Vi inleder piggt med att jag sitter på planet hem från Tammerfors på nyårsdagen o har en ensam jobbvecka hemma medan pojkarna är kvar i Finland. Jag skickar in spännande texter till konferens, påbörjar fruktansvärd statistikkurs som jag ännu inte hämtat mig från, samt avslutar mycket trevligt i Stockholm o kulturella äventyr.
 
 
FEBRUARI
Det är nog nu vi kan säga att Felix börjar prata. Det första ordet vi räknar är "buss", vilket är mycket spännande att titta på genom fönstret där vi har god uppsikt över trafiken. Livet med dess vardagspussel flyter på i maklig takt.
 
 
MARS
Då maken offrat sig genom att köpa Mello-biljetter i julklapp får vi barnvakt till Norrköping o sätter oss själva på pendeln för en kväll o hotellnatt i Linköping. Glitter o ljus-show o hotellfrukost kan man då icke klaga på! Vi passar även på att hänga en helg i Oskarshamn med Jenny o hennes fyra pojkar.
 
 
APRIL
Här börjar vårt hus-äventyr. Just på andra sidan Söderköpings kommungräns. I ett likadant hus som jag växt upp i, fast spegelvänt o med vissa modifieringar. Samt ruttna bräder utvändigt o en tvättstuga där inget hänt sen det byggdes ca 1981. Men vi va i vart fall igång. O gick sen på minst en visning per vecka i ca två månaders tid. Påsken tillbringas i Tidaholm med påskägg o provsittning i traktor - mycket uppskattat!
 
 
MAJ
Vi gör utflykter ute i naturen när vädret passar. Vi får ok från banken att vi kan börja buda på husen vi tittar på, o vi är inte jättesena att börja. Vi budar på vårt första hus o när solen går ner på Felix 2-årsdag leder vi budgivningen. På huset vi nu bor i. 
 
 
JUNI
Här händer det mycket. Vi spanar på fler hus (eftersom man ju inte får det man vill ha i första läget), Felix spenderar en vecka i Tidaholm medan föräldrarna gör Madrid. Där tillbringar vi - förutom jobbdagar på konferens - en av årets trevligaste kvällar hos Cayetano en bussresa utanför storstan. Det gör vi gärna om! Vi åker trevlig båt med bollhav till Helsingfors för midsommar, o så landar vi till slut i Kstad för 3 veckors semester. Så fort vi satt ner rumporna måndagen efter midsommar ringer telefonen o vi blir erbjudna huset vi hade högsta bud på när Felix fyllde år. 
 
 
JULI
Här händer det också mycket. Varm sommar, regnig sommar, i både Finland o Sverige. Vi åker snabbtur hem en vända för att köpa huset, vi bor i bastun o tunnan, vi åker båt o vi plaskar i pool o hav. Sveriges bästkust visar sig från just sin bästa sida med en annan av årets bästa dagar på våran strand. Sista dagen den här månaden får vi nycklarna i handen o åker direkt o köper färg. 
 
 
AUGUSTI
Framförallt första veckan är ren flytt. Det går ändå väldigt smidigt med tanke på att Felix kan va ytterligare en sommarvecka i Tidaholm medan vi målar rum o fyller flyttfirmans lastbil så pass att den knappt tar sig upp för backen på motorvägen. Vi har nu trädgård med gräsplätt, vi kan äta frukost på altanen, jobbet börjar efter sommaren o ny förskola startar.
 
 
SEPTEMBER
Det börjar sjungas relativt mycket i hushållet, vilket är väldigt mysigt. Vi får besök o kan numera erbjuda gästrum. Eftersom vi nu har gräsmatta blir gräsklippning en populär aktivitet.
 
 
OKTOBER
Vi tillbringar en helg i Tidaholm med omnejd för höstbilder inför julklappar o återseende av kusin o traktor. Felix rum börjar inredas med förvaring efter bortbyte av spjälsäng. Bomber placeras under bilar inne i stan o på E4:an krockar bilar även när det inte finns nåt att krocka in i. Vi får mera besök o sista helgen kommer mamma för att fullfölja min födelsedagspresent, som va underhållande föreställning med Martin Stenmarck inne i Norrköping. "Utekväll" liksom, det va ju inte igår :D 
 
 
NOVEMBER
Munderingen Felix har på sig på förskolans maskerad kommer han fortfarande o vill klä på sig. "Felix Pippi!", menar han o ska ha hjälp med peruken o så går han runt med Lilla Gubben i famnen. Vi inleder sjukperioden o börjar samtidigt med kvällssaga. Kusinen kommer på efterlängtat besök.
 
 
DECEMBER
Finskt besök o vi går ljuspromenaden inne i stan. Felix får sin första adventskalender som blir mycket populär under månaden. Julen firas i Sverige o nyåret skålas in i vanlig ordning nere vid bryggan i Finland. 
 
 
 
2017 blev vi alltså vuxna på riktigt för första gången. 
Vi började amortera. 
Vi betalar för kommunalt vatten.
Vi har en stor tvättstuga.
O gräsmatta.
 
O 2018 började på bästa möjliga sätt.
Efter att ha kommit hem sådär sent som man gör på nyårsnatten sov vi länge på morgonen (vilket vi gjorde under hela jullovet). När jag öppnar ögonen har jag inte märkt att en liten pojk har kommit in o lagt sig mellan oss. Han ligger o tittar på mig o ler med tutten i munnen när han ser att jag vaknar.
O klockan va närmare 9.30.
Det kan inte bli annat än ett bra år, väl?

Ska man ropa hej?

Idag va det en vecka sen som Felix sa hejdå till sina dagblöjor.
O man vågar ju aldrig anta att det är färdigt o funkar, men samtidigt ska man väl fira o uppskatta det lilla.
För här är grejen - det funkar riktigt bra.
 
Här i hushållet ägnade vi oss åt nån form av intensivt träningsläger förra helgen. Lauri hade en långhelg ledigt så vi passade på. Vi laddade upp med en städkorg fylld med papper, färdiga städservetter, tvättservetter, nyköpta böcker att läsa på pottan, skräppåsar - o förväntningar om att detta kan gå hur som helst.
 
Dag 1 plockade vi bara bort blöjan på morgonen o Felix gick bar nertill hela dagen. Först va det konstigt o möjligen lite läskigt, men efter en första olycka på golvet där han fick sitta på pottan efteråt, började han gå dit självmant. O det gick i stort sett bra. Han missade några gånger under dagen, men det gick ändå över förväntan så vi ökade "svårigheten" till nästa dag.
Dag 2 satte Felix på sig byxor utan blöja under. Han missade några gånger o det kom både det ena o det andra i byxorna o på golvet igen, men fortfarande gick det överlag bra. Han gick självmant till pottan o gjorde det han skulle där. 
Dag 3 fortsatte vi från dagen innan, men nu gick vi på utflykter. Lämpligt nog va detta ungefär enda dagen med snö för vintern, så det blev en förmiddagssväng o en eftermiddagssväng till pulkabacken. Lagom långt hemifrån. O inga olyckor i byxorna. Vi har en teori om att han snabbt kopplade det här med att hålla sig (på gott o ont naturligtvis), men vid tillfällen kan det ju va en bra färdighet. 
Dag 4 fortsatte på samma sätt, även här med utflykt till pulkabacken med samma resultat som dagen innan. Fortfarande kändes det som att vi va på rätt väg.
Dag 5 va första dagen på förskolan utan blöja. Det vi hade diskuterat va att han skulle ha blöja när han sov o när dom va ute. Vilket man ju kan förstå när det är fullt av overaller o grejer nu för tillfället. Vi lade dit en packe extra byxor o ett set second hand-inköpta utebyxor o jacka o han visades var pottan fanns på förskolan.
När jag hämtade den dagen visade det sig att han hade vägrat sitta på pottan alls. Anledning: den va ju inte hans. Den va ju allas.
 
Problemlösning?
Vi tog den lilla "extrapottan" vi hade hemma, skrev hans namn på o han fick själv pynta den med klistermärken från pysselboken han fick i julklapp. Många traktorer o lastbilar blev det...
Denna tog vi så med nästa dag till förskolan. Nu hade han en egen.
O mycket riktigt så gick han på den. 
Igår sa han t.o.m när han gick ut genom dörren på morgonen: "Åka dagis! O pottan!"
 
Lite blöta byxor har kommit hem därifrån, men idag va det bara för att han hade suttit lite snett när han satt på pottan o byxorna va vid knäna. O inte räknar vi med total felfrihet heller.
Både vi o förskolan tycker efter en första vecka att det funkar bra.
 
Nästa steg: flytta in pottan till toaletten (nu står den i vardagsrummet), göra längre utflykter, börja med kallingar, testa ringen på toaletten. Ja, typ nåt sånt.
 
O det är alltså på dagen detta funkar. Här hemma har han inte haft en enda dagblöja på sen förra fredagen, o på förskolan har han alltså haft det när han har sovit o varit ute.
 
På natten har vi fortsatt blöja. Eftersom vi har levt med blöta mornar i över två års tid känner vi att det behövs en rejäl kraftansamling för att medvetet bjuda in till totalt sjöblöta lakan. Speciellt eftersom vi har dubbla underlägg i hela sängen o det ändå inte alltid hjälper när en blöja har sugit upp delar av det blöta. Just nu har vi annars en relativt lugn period med lakanstvätt. O med relativt lugn menas "inte exakt varje morgon".
Dessutom ville vi kolla lite hur det gick, om han känner att han behöver gå, om han kan hålla sig, om proceduren känns ok.
O det gör den alltså, så vi tar väl natten så småningom också.
 
So far, so good.
 
 

Bara helgen

Jag insåg att jag knappt hade nåt att dela med mig av denna veckan.
Vilken tur då att det blev lite vinterväder så vi kunde göra nåt halvnyttigt idag.
Pulkatur gånger två, förmiddag i solljus, eftermiddag i rosa skymningsljus.
 
 
Jag tog många mentala bilder för mig själv när jag såg lilla familjen springa i backen o sonen tjuta högt när han fick åka själv "halva" backen. 
Tänk att en annan kunde göra sånt flera månader i sträck när man va liten. För inte är väl minnet så förvridet att alla vinterminnen man har egentligen bara rör sig om en dag per år?
 
Nåväl, helgen har här varit bra med diverse projekt både inom- o utomhus. O imorgon startar en ny termin för studenterna o jag har fått lite nytt projekt att ta tag i på jobbet. Ska bli spännande att få lite administrativt vid sidan av "det vanliga" - där "det vanliga" visserligen redan innebär allt möjligt mellan himmel o jord ;-)
Visa fler inlägg